فهرست مطالب

Research on Crop Ecophysiology - Volume:6 Issue: 2, 2011

Journal of Research on Crop Ecophysiology
Volume:6 Issue: 2, 2011

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جم شو، سید حسن طباطبایی صفحه 65
    توابع انتقالی از جمله تکنیکهای جدید برای تخمین خصوصیات فیزیکی می باشد. برخی از این خصوصیات مانند وزن مخصوص ظاهری خشک و مرطوب، تخلخل، نسبت پوکی، هدایت هیدرولیکی و نفوذ خاک می باشند که توسط توابع نیمه تجربی تخمین زده می شوند. هدف این تحقیق توسعه چند تابع انتقالی برای تخمین این خصوصیات در حاشیه رودخانه یانگ تسه، محدوده شهر نانجینگ، استان جیانسو، کشور چین است. خصوصیات خاک مانند: وزن مخصوص ظاهری مرطوب(ρw)، وزن مخصوص ظاهری خشک(ρd)، نسبت پوکی (e)، حد خمیری(LL)، و حد پلاستیک خاک (LP) مورد بررسی قرار گرفت. تمامی آزمایشات بر مبنای روش استاندارد ژئوتکنیک روی 750 نمونه خاک صورت گرفت که از این تعداد650 نمونه برای کالیبراسیون و 100 نمونه برای صحت سنجی استفاده شدند. نتایج نشان داد که خصوصیات فیزیکی خاک با استفاده از وزن مخصوص ظاهری مرطوب قابل تخمین زدن است (05/0P<). به عنوان نمونه معادلات× ρw531/1 + 474/1ρd= و × ρw 898/54- 766/142 L1= استخراج گردید. بر اساس نتایج یک برنامه کامپیوتری برای تخمین این پارامترهای توسعه داده شد.
    کلیدواژگان: خصوصیات خاک، توابع انتقالی، رودخانه یانگ تسه، نانجینگ
  • اسماعیل محمودی صفحه 75
    بیماری آلترناریایی لکه قهوه ای یکی از مهمترین بیماری های مرکبات در سراسر جهان می باشد. عامل این بیماریAletrnaria alternata می باشد و خسارت اقتصادی بالایی به این محصول بخصوص ارقام حساس در ایران وارد می کند. ارقام مختلف مرکبات از نظر مقاومت به این بیماری تنوع بالایی دارند. در این پژوهش حساسیت هفت گونه و واریته مرکبات به نامهای فورچون، اورلاندو تانجلو، مینئولا تانجلو، پیج، کلمانتین، نارنج و پرتقال رقم تامسون نسبت به بیمارگرA. alternata به روش ایجاد زخم و برداشت پوست میوه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ارقام فورچون، اورلاندو تانجلو، مینئولا تانجلو، پیج و پرتقال تامسون حساسیت بالایی نسبت به عامل بیماری دارند و علائم لکه قهوه ای بخصوص در میوه های بدون زخم به وضوح مشاهده شد. ارقام کلمانتین و نارنج نسبت به بیماری مقاوم بودند و قارچ A. alternata نتوانست روی میوه های بدون زخم رشد کند. این در حالی است که در میوه هایی که در پوست آنها زخم ایجاد شده بود یا فلاودو و آلبدوی آنها برداشته شده بود علائم ضعیفی از بیماری لکه قهوه ای مشاهده شد.
    کلیدواژگان: Alternaria alternata، لکه قهوه ای آلترناریاییی، کلمانتین، نارنج، مقاومت
  • زهرا شیبانی تذریجی صفحه 83
    در این تحقیق حساسیت سنین اول، دوم و سوم لاروی پروانه برگخوار سفید پستهOcneria terebinthina نسبت به باکتری Bacillus thuringiensis var. kurstaki مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ضمن جمع آوری تخم این حشره از باغات پسته سنین مختلف لاروی با اندازه گیری عرض کپسول سر مجزا گردیده و مورد آزمایش قرار گرفت. در این آزمایش ها مقدار LC50لاروهای سنین اول، دوم و سوم با استفاده از نرم افزار رایانه ای Mstatc و روش Probit تعیین گردید. جهت تعیین LC50 سنین اول، دوم و سوم لاروی از روش غوطه ور سازی پاجوش های پسته در غلظت های تیمار استفاده گردید. میزانLC50 باکتری برای لاروهای سن اول، دوم و سوم به ترتیب 91/276 قسمت در میلیون، 53/1494 قسمت در میلیون و 34/2817 قسمت در میلیون برآورد شد. لاروهای سنین اول بیشترین حساسیت را نسبت به Bt نشان دادند. بر اساس داده های به دست آمده در این تحقیق و خاصیت انتخابی Bt می توان این ترکیب میکروبی را برای کنترل منطقی این آفت به کار برد.
    کلیدواژگان: (Ocneria terebinthina (Lep، : Lymanteridae، پستهف مبارزه بیولوژیکی
  • علیرضا جلالی وند، بیژن حاتمی، ابراهیم بهداد، هادی استوان صفحه 93
    شپشک خونی نارون (Modeer) Gossyparia spuria یکی از مهمترین آفات درختان نارون در شهر اصفهان می باشد. به منظور بررسی شدت آلودگی درختان نارون در میکرو اقلیم های مختلف شهر اصفهان به این شپشک در سال 81-1380 هر دو هفته دو بار از نارون های وسک (اوجا) Ulmus carpinifolia و نارون چتری carpinifolia var umbraculifera Ulmus که درختان غالب فضای سبز شهر اصفهان می باشند، نمونه برداری شد. با بررسی درختان پنج منطقه جغرافیایی شهر، درصد آلودگی درختان وسک و چتری و شدت آلودگی آنها در مناطق مختلف شهر تعیین و با یکدیگر مقایسه شدند. از لحاظ میزان آلودگی 6/85 درصد درختان وسک و 6/72 درصد درختان نارون چتری به شپشک خونی آلوده بودند. از نظر مقایسه شدت آلودگی، درختان وسک با شدت کم و درختان نارون چتری با شدت متوسط آلوده بودند. نتایج نشان داد که آلودگی درختان نارون در میکرو اقلیم های مرطوب مرکزشهر و مجاور رودخانه بسیار شدیدتر از سایر نقاط شهر است.
    کلیدواژگان: Gossyparia spuria، شپشک خونی نارون، نارون
  • حجت الله یزدان پناه، دلناز اوحدی، مریم سلیمانی تبار صفحه 97
    سیب از قدیمی ترین درختان دنیاست که به دلیل قابلیت تطابق زیادش با شرایط مختلف آب وهوایی در سطح وسیعی از دنیا کاشته می شود. در این مطالعه پیش بینی مراحل مختلف فنولوژیکی سیب با کمک عوامل آب وهوایی انجام گرفته است. بدین منظور از آمار فنولوژیکی اداره تحقیقات هواشناسی کشاورزی گلمکان و همچنین دیده بانی های صورت گرفته در ایستگاه تحقیقات باغبانی کرج استفاده شده است. در ابتدا نسبت به تهیه ماتریس داده های ورودی که شامل پارامترهای هواشناسی دمای حداقل، دمای حداکثر، میانگین دمای روزانه، حداقل مطلق، حداکثر مطلق، دامنه تغییرات دمایی، درجه روزهای رشد و نیاز سرمایی ساعتی (برای مرحله متورم شدن) در طول دوره آماری 2006-1999 و برای مراحل مختلف فنولوژی بود، اقدام شده است؛ سپس ماتریس خروجی داده ها که در واقع تاریخ های وقوع مراحل مختلف فنولوژیکی سیب بودند تهیه گردید و مدل سازی مراحل مختلف فنولوژیکی سیب به کمک شبکه های عصبی هوشمند انجام شد. در این مطالعه دقت مدل با استفاده از شاخص RMSEو با مقایسه تاریخ های پیش بینی شده و واقعی در طی 2 سال آزمون شد. برای این منظور از داده های فنولوژیکی و هواشناسی دیده بانی شده بر روی رقم مشابه ولی خارج از منطقه مطالعاتی یعنی منطقه کرج نیز استفاده شده است. با آزمون t جفت شده مشخص گردیدکه تفاوت معناداری بین میزان خطای برآورد شده در مدل برای ایستگاه کرج و گلمکان مشاهده نمی شود. همچنین مشخص گردید که به کمک پارامتر های جوی می توان با دقت قابل قبولی مراحل فنولوژیکی سیب را پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: پیش بینی، فنولوژی، سیب، رداسپار، شبکه های عصبی هوشمند
  • کامران میرزاشاهی، محمد پیشدارفرادانه، فریدون نورقلی پور صفحه 107
    به منظور بررسی تاثیر نیتروژن و گوگرد بر عملکرد دانه و روغن کلزا (Brassica napus L.) رقم RGS003، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در هشت تیمار و در سه تکرار طی دوسال زراعی 87-1386 و 88-1387در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد – دزفول اجرا گردید. عامل اول نیتروژن در دوسطح 180 و 240 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره و عامل دوم گوگرد شامل: بدون مصرف گوگرد(S0)، 200 کیلوگرم گوگرد از منبع گوگرد پودری تلقیح شده با مایه تلقیح تیوباسیلوس به صورت دو درصد وزنی گوگرد (S1)، 100 کیلوگرم گوگرد در هکتار از منبع سولفات آمونیوم(S2) و 100 کیلوگرم گوگرد در هکتار از منبع گچ (S3). نتایج آزمایش نشان داد که اثر اصلی سطوح نیتروژن بر عملکرد دانه و روغن معنی دار نبود. اثر اصلی گوگرد بر عملکرد دانه و عملکرد روغن معنی دارگردید. اثرات متقابل نیتروژن وگوگرد معنی دار نبود. بالاترین عملکرد دانه به میزان 2182 کیلوگرم در هکتار و عملکرد روغن به میزان 675 کیلوگرم در هکتار از مصرف 180 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و 100 کیلوگرم گوگرد در هکتار از منبع سولفات آمونیوم برای رقم RGS حاصل گردید.
    کلیدواژگان: کلزا، منابع گوگرد، نیتروژن
  • محمد باقری، حسن یگانه، افسانه جبار زارع صفحه 113
    گیاه درمنه متعلق به خانواده Asteraceae بوده که در مناطق خشک انتشار می یابد، این گونه به خشکی مقاوم می باشد و نقش مهمی را در حفاظت از خاک در مناطق بیابانی و خشک بازی می کند. هدف از این مطالعه بررسی تنش خشکی بر رفتار جوانه زنی گونه درمنه دشتی می باشد. به منظور ارزیابی اثر تیمار خشکی بر جوانه زنی گیاه درمنه، ابتدا برای سپری شدن دوره خواب، بذور 9 روز در دمای صفر تا 5 درجه سانتیگراد پیش سرمادهی شدند. جوانه زنی در پتری دیش با تیمار تنش خشکی در سطوح خشکی صفر، 2-، 4- و 6- بار با استفاده از محلول پلی اتیلن گلیکول، در قالب طرح کاملا تصادفی آزمایش شده و با نرم افزار آماری SAS صفات جوانه زنی آنالیز شد. نتایج این آزمایش نشان داد که پتانسیل آب برسرعت و درصد جوانه زنی، طول ساقه چه و ضریب آلومتری تاثیر بسیار معنی داری دارد و در سطح یک درصد معنی دار است، به طوریکه با کاهش پتانسیل آب درصد و سرعت جوانه زنی کاهش یافت، ولی بر طول ریشه چه نسبت به سایر صفات حساسیت کمتری نسبت به تنش خشکی برخوردار بود و در سطح 5 درصد معنی دار می باشد، بطوری که با افزایش تنش تا 6- بار طول ریشه چه افزایش می یابد و بعد از آن کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: Artemisia sieberi، تنش خشکی، درصد و سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه چه، ضریب آلومتری
  • داوود دوانی، مهدی تاج بخش، محمدرضا زردشتی صفحه 121
    این پژوهش به منظور بررسی اثرات تراکم بوته و نیتروژن بر عملکرد بیولوژیک، دانه و پروتئین، شاخص برداشت، کارآیی زراعی نیتروژن و کارآیی مصرف نیتروژن هیبرید متوسط رس ذرت (سینگل کراس 604) در سال 1386 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه اجرا گردید. تراکم های گیاهی شامل 75، 85، 95 هزار بوته در هکتار انتخاب شدند. فاکتور نیتروژن شامل تیمارهای 100، 200 و 300 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بود. نیتروژن به عنوان فاکتور اصلی وتراکم گیاهی به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج حاصله نشان داد که میزان مصرف نیتروژن و تراکم بوته تاثیر معنی داری بر عملکرد بیولوژیک، دانه و پروتئین و شاخص برداشت داشت. با افزایش مصرف نیتروژن عملکرد بیولوژیک، دانه و پروتئین و شاخص برداشت افزایش یافت. عکس العمل عملکرد بیولوژیک نسبت به افزایش تراکم مثبت بود در حالی که عملکرد دانه و پروتئین عکس العمل منفی نشان دادند. حداکثر کارآیی زراعی مصرف نیتروژن در تراکم 95 هزار بوته در هکتارو با مصرف 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. وحداکثر کارآیی مصرف و کارآیی بازیافت ظاهری نیتروژن در تراکم 75 هزار بوته در هکتار و بامصرف 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار تولید گردید.
    کلیدواژگان: نیتروژن، تراکم بوته، ذرت، کارآیی نیتروژن، عملکرد پروتئین، بازیافت نیتروژن
|
  • Gm. Xu, Sayyed Hassan Tabatabaei Page 65
    Pedotransfer function (PTF) is a new technique for predication of the soil physical properties (SPP). Generally, SPP such as dry density, porosity, void ratio, soil hydraulic conductivity are estimated by a semi-empirical equation. The objective of this research was developing some PTF for estimation of SPP in bank of the Yangtze River, in Nanjing city, Jiangsu province, China. The SPP that has been considered in this research were: wet density (ρw), dry density (ρd), void ratio (e), liquid limit (LL) and plastic limit (LP). All soil analysis carried out by the soil geotechnical analysis standard method. 650 series of data were used for calibration and more than 100 series data for verification. The result shows that most of SPP in the study area can be significantly estimated by wet density (ρw). For instant ρd = 1.474 + 1.531 × ρw and L1= 142.766- 54.898 × ρw. Base on the results a computer program has been developed to estimate the SPP.
  • Esmaeil Mahmoudi Page 75
    Alternaria brown spot is a serious disease of fruit and foliage of citrus. This disease caused by Alternaria alternata and causes serious economical losses on susceptible cultivars in Iran. In this research, susceptibility of seven citrus cultivars including Fortune, Orlando tangelo, Mineola tangelo, Page, Clementine, Sour orange and Sweet orange (Thomson) fruits to A. alternata was investigated. The result revealed that the Fortune, Orlando tangelo, Mineola tangelo, Page and Thomson fruits are highly susceptible and showed severe symptoms of brown spot, especially in “unwounded” fruits. In contrast, Clementine and Sour orange are resistant to this pathogen, and A. alternata could not grow on unwounded fruits. However, weak symptoms were observed in Clementine and Sour orange when cuticle was broken and flavedo or flavedo + albedo was removed.
  • Zahra Sheibani Tezerji Page 83
    this research the susceptibility of the first three larval instars of Ocneria terebinthina (Lep.: Lymanteridae) to Bacillus thuringiensis var. In this research the susceptibility of the first three larval instars of Ocneria terebinthina (Lep.: Lymanteridae) to Bacillus thuringiensis var. kurstaki kurstaki was investigated. was investigated. The eggs of the insect were collected from orchards where located around Anar in Rafsanjan. Different larval instars groups were separated by measuring of the head capsule width and used in all bioassays. The eggs of the insect were collected from orchards where located around Rafsanjan. Different larval instars groups were separated by measuring the head capsule width and then used in all bioassays. In bioassays, LC 50 values of Bt In bioassays, LC50 values of Bt on first, second and third instars larval groups were determined. on the first, second and third instars larval groups were determined. The data were analyzed with log-probit transformation using the MSTATC software. LC 50 values for each group of larvae were estimated by using treated pistachio offshoot. The data was analyzed by log-probit transformation using the MSTATC software. LC50 values for each group of larvae were estimated by using treated pistachio offshoot. The LC 50 values of Bt The LC50 values of Bt on first, second and third instars of larvae were 355.8605, 1633.1733 and 3052.1176 ppm respectively. on the first, second and third instars of larvae were 276.91, 1494.53 and 2817.34 ppm, respectively. The first larval instar was the most susceptible to Bt. The first larval instar was the most susceptible to Bt. On the basis of collected data in this research and the selective nature of Bt According to collected data in this research and the selective nature of Bt, we can conclude that this microbial compound can be used for reasonable control of Ocneria terebinthina. we can conclude that this microbial compound can be used for reasonable control of O. terebinthina.
  • Alireza Jalalizand, Bijan Hatami, Ebrahim Behdad, Hadi Ostwan Page 93
    European elm scale [Gossyparia spuria (Modeer)] is one of the most important pests of elm trees in Isfahan province (Behdad,1987). In this study, intensity of infestation of elm trees in various regions of Isfahan city was studied. Samples were collected biweekly from Ulmus carpinifolia and Ulmus carpinifolia var. umbraculifera which are the most common trees in the Isfahan landscape. In five geographical zones of the city (North, South, East, West and Center), percentage of infestation and intensity of infestation was determined. 85.6% of U. carpinifolia and 72.6% of U. carpinifolia var. umbraculifera were infested. Low infestation intensity, [mean number of 0.6-2 female scales on 16 branches (each 30 cm long)] and medium infestation intensity (mean number of 2-20 female scales on 16 branches) were observed on U. carpinifolia and U. carpinifolia var. umbraculifera, respectively. Results showed that infestation of elm trees in humid microclimates in the city center and adjacent to the Zayandehrood river is much more pronounced than in other parts of the city.
  • Hojat Yazdanpanah, Delnaz Ohadi, Maryam Soleimani Tabar Page 97
    Apple is one of the oldest trees in the world which is widely cultivated because of it’s highly compatibility with various climatic conditions. In this study, we applied phenological statistics of agricultural meteorology of Golmakan to anticipate different phonologic phases of apple using intelligent neural network. At first the matrix of input data which is consisting of climatic parameters such as minimum temperature, maximum temperature, the mean of daily temperature, absolute minimum temperature, and absolute maximum temperature has been established. The range of temperature changes, growing days and timed chilling unit (in silver tip phase) had been prepared for different phenological stages during 1999-2005; then the matrix of out coming data which, in fact, were the occurrence dates of different phenological stages of apple was prepared and the modeling of different phenological stages was performed by using neural network. In this study the accuracy of model was examined by using RMSE index and by contrasting real and anticipation dates during 2 years. For this purpose observed climatic and phenological data was also used in similar Figure at out of investigating zone. It’s also specified we could anticipate phenological stages of apple with acceptable accuracy using climatic parameters.
  • Kamran Mirzashahi, Mohammad Pishdarfaradaneh, Fereidoun Nourgholipour Page 107
    In order to study the effects of nitrogen and sulphur on yield and oil content of canola (Brassica napus L. cv.RGS003), this experiment was conducted in 2007-09 at Safiabad Agricultural Research Center of Dezful, Iran. The experimental design was a complete randomized block with factorial arrangement of treatments with three replications. Factors included two levels of nitrogen: 180 and 240 kg N ha-1 as Urea and four levels of sulphur: control (S0), 200 kg S ha-1 as sulphur powder inoculated with Thiobacillus.sp (S1), 100 kg S ha-1 as ammonium sulphate (S2) and 100 kg S ha-1 as gypsum (S3). The results showed that teraction of nitrogen and sulphur was not significant on seed and oil yield. The highest seed and oil yield (2182 kg ha-1 and 675 kg ha-1, respectively) were obtained with application of 180 kg ha-1 N and 100 kg S ha-1 as ammonium sulphate.
  • Mohammad Bagheri, Hassan Yeganeh, Afsaneh Jabarzare Page 113
    The Artemisia sieberi Besser plant belongs to the Asteraceae family which disperses in dry lands. This species is resistance to drought and plays an important role on preserving the soil in dry regions. The aim of this study was to investigate the effect of drought stress on the Artemisia sieberi Besser germination behavior. To evaluate the drought treatment effect on the Artemisia sieberi Besser plant germination, the seeds were pre-chilled for 9 days at zero to 5 o C for its dormancy duration to remove its dormancy. Moisture stress test was carried out with 0, -0.2, -0.4 and -0.6 MPa treatments using PEG solutions in petri dishes under a random plot. The results of this experiments showed that the water potential has a very significant different on the rate and percentage of germination, plumule length and allometry ratios, and is significant on one percent level, in a way that rate and percentage of germination is decreased through the water potential decrease, But radicle length is significantly less sensitive on drought stress in comparison with other features. As through stress increasing, the radicle length would be increased till -0.6 MPa and then in would be decreased.
  • Davoud Davani, Mehdi Tajbakhsh, Mohammad Reza Zardashti Page 121
    This research was conducted to study the effects of nitrogen application rates, and plant densities on, nitrogen agronomic efficiency, nitrogen use efficiency and nitrogen recovery fraction of grain corn (hybrid SC.604) in 2007 in experimental field of Agricultural college, of Urmia University, Iran. Three nitrogen rates consisting of 100, 200 and 300 kg N ha-1 were chosen as main plots, and three plant densities consisting of 75, 85 and 95 thousands plant ha-1 as sub plots. The results showed that the effect of plant density and nitrogen on grain, biological and protein yield and harvest index was significant. The increase of nitrogen application rate caused significant increase in grain, biological and protein yield and harvest index. The response of grain and protein yield and harvest index to increase in plant density was negative. The results showed that nitrogen agronomic efficiency was higher in plant density of 95 thousand plants with application of 100 kg N ha-1 and Nitrogen use efficiency and nitrogen recovery fraction was higher in 75 thousand plants ha-1 with application of 100 kg N.